"Film är som ett magiskt trick..."Jag har haft förmånen att vid ett par tillfällen få träffa Rasmus Tirzitis och då i samband med inspelningen av filmen "Vilsen". Mer om den kommande action-thrillern längre ner i intervjun.

Att lyssna på när Rasmus berättar är som att kastas direkt in i ett välregisserat drama.
Han är nyfiken, engagerad och längtar efter att få berätta.

Jag förundras över hur mycket han hunnit med sedan de tidiga tonåren.
Studierna vid Nacka Strands Mediegymnasium, Stockholms Filmskola och fram till hans senaste projekt.


Hur kom det sig att du började regissera ?

Jag har alltid älskat att berätta historier. Medan det händer, vilka knappar filmskaparna trycker på. Jag blev mer och mer intresserad av att veta vad det var för knappar.

Den svåraste delen av att göra en film är ju att hitta handlingen... manuset! Det är ju oftast där en film kan bära eller brista. Det går inte att göra en bra film på ett dåligt manus.


Du är otroligt mångfacetterad, men vad står det på ditt visitkort ?

- Regissör, filmklippare, manusförfattare.
Manusarbete går väldigt mycket hand i hand med regin. Jag gillar främst att samarbeta med någon som skriver manuset. Efter att jag läst det kan jag få en massa idéer, så att det utvecklas till någonting annat än vad ursprungstanken var.

Därför tycker jag inte jättemycket om att skriva helt ensam, utan jag vill gärna ha någon mer att bolla idéer med. Det gäller att den andra personen är insatt i materialet, att båda ser en helhet.

rasmus-klappa.jpg

När du letar efter nya projekt, vad är det du blir intresserad av ?

- Främst karaktärer och om manusförfattaren skriver visuellt. En snygg blandning mellan dialog och handlingar. Handling är så mycket mer talande än dialog.


Dina två senaste större produktioner är Star Wars-fanfilmen "Threads of Destiny" och action-thrillern "Vilsen".
Vi börjar med "Threads of Destiny"... Den lanserades i februari 2014 och har knappt ett år senare otroliga 4,7 miljoner visningar på Youtube.

Vad beror succén på ?

- Jag var absolut inte beredd på att det skulle bli så många som såg den.
Jag är tacksam att det genererat så många visningar. Det oroade jag mig för ett par veckor eller en månad innan releasen av filmen. Vad händer om ingen ser filmen ?
Det skulle vara så fruktansvärt att arbetat i 9 år med filmen och ingen såg den.

Det är ju otroligt blandat med folk som antingen älskar filmen för vad den är eller folk som hatar den. Det är ju precis som det ska vara.


Varför tog det så lång tid att göra filmen ?

- Hela projektet har varit en viktig inlärningsprocess. När vi drog igång projektet hade vi en bild av hur vi skulle färdigställa det. Jag ville arbeta med människor som hade kunskaper och skickligheter jag själv inte hade. Ex.vis 3D-modellering, grafik m.m. Vi har gjort allt från scratch!

Jag finkammade 3D-forum, Star Wars-forum och filmskaparforum.
Det tog 2-3 år innan vi hade en grupp som var ständigt återkommande och ville arbeta med den här filmen.
När vi drog igång kände vi att vi tagit oss vatten över huvudet. Men det är det som har varit roligt och utmanande.

Jag har lärt mig otroligt mycket och träffat fantastiskt spännande människor. Det har varit ovärderligt!

rasmus-tod.jpg

Den senaste produktionen, "Vilsen", har tagit 2,5 år att spela in. Hur kommer det sig ?

 - Ja, vi började jobba med manuset 2009. Göran Sjögren (som spelar kriminalinspektör Göran Lidman i filmen) hade en idé om ett kriminaldrama som utspelar sig i och under Göteborg och framförallt i katakomberna, tunnlarna, under staden. Dessutom skulle det vara en mordgåta.

Vi började spinna vidare och jag skrev ett manus. Problemet med den historien var att det kändes som tre filmer i en. Det var en väldigt spretig historia och det fanns egentligen ingen röd tråd man kunde följa.
Därför beslöt vi att ta in Omar Fye som skrev det slutgiltiga manuset till filmen och det var även Omar som tog in den ockulta delen, sekterna, i filmen.
Det var den tråden som gjorde att filmen fick ett nytt liv.


Det spelas in mycket material. Hur lång var filmen innan du började klippa i den och hur känns det att klippa bort scener? 

- Scenerna som är kvar i filmen är kortare än de var ursprungligen. Inspelat material var från början ungefär 3,5 timme. Man behöver titta på vad det är vi berättar.
En scen kan fungera för sig själv, men inte om man lägger till scener framför eller bakom. Då kanske man måste ta bort hälften av den scenen.

vilsen-rasmus-vilsen.jpg

Ni har lyckats engagera väldigt många företag och privatpersoner till produktionen.
Hur lyckades ni med det ?

- Jag vet inte om det finns nåt gyllene ting som gör att folk hoppar på. Det är nog väldigt olika vad det är för någonting som gör att folk tycker att "det här vill jag vara med på".

Jag tror att en väldigt stor del är att vi som är kärnteamet i filmerna är så drivna och vi tappar inte lusten eller suget att färdigställa filmen.
Vi strävar hela tiden efter att överträffa oss själva. Att på bara mina axlar eller Henric Brandts (producenten) axlar hade det inte gått att färdigställa filmen.


Jag förstår att det är mycket arbete kvar innan filmen är klar.
När är den klar och var kommer vi att kunna se den ?

- Vi arbetar nu för att få filmen färdig under 2015 för en premiär därefter.
Än har vi inget exakt datum utan vi arbetar med att göra filmen så bra som vi kan fortfarande. Ett stort tack till Rasmus för att du tog dig tid för att bli intervjuad
och ett tack till Christian för hjälp med bilderna. 


/ Stefan
webmaster DVDsamlingen.com